Erasmus+-prosjektet SPINE er et internasjonalt samarbeid mellom ulike utdanningsinstitusjoner for ridelærere, og har som mål å tilpasse og klargjøre ridelærere for det internasjonale markedet. Prosjektet startet i 2017, og avsluttes neste år.
Eneste i Norge
Hanne Dahl Lien, instruktør ved Norsk Hestesenter, er en av de som deltar fra norsk side og forteller at man i prosjektet har utviklet en tilleggsutdannelse ridelærerstudenter kan ta etter de har fullført minimum ridelærer 2. - Dette ekstratrinnet består av tre ulike moduler som studentene skal ta i forskjellige land. Hensikten med det er at studentene, i tillegg til den faglige biten, skal få erfaringer og kompetanse på å jobbe i ulike miljøer, både sosialt og kulturelt.
Mellom modulene skal studentene gjøre egenstudier og innleveringsoppgaver. Pensumet spenner fra temaer som hestevelferd og rytterens trening, helse og livsstil, til kulturell forståelse og organisasjon og ledelse.
Fagskolen på Norsk Hestesenter (NHS) er den eneste tilbyderen av ridelærerstudiet i Norge, og vil dermed også være den eneste norske utdanningsinstitusjonen som kan tilby de tre modulene i tilleggsutdanningen.
Svært fornøyde testpiloter
De to første modulene har blitt testet ut i henholdsvis Tyskland og Frankrike, og denne uken har man testet den siste modulen på Toten - en modul som består av en faglig del samt avsluttende eksamener. Man kan trygt si at det har vært høyt tempo, med eksamensnerver og god stemning hånd i hånd.
Det er ni studenter fra forskjellige land som nå har testet og fullført tilleggsutdanningen, og selv om det har vært hardt arbeid, har det gitt mye ny kunnskap og gode erfaringer. Joni Paavola (22 år) fra Finland syns utbyttet har vært bra. - Å delta på dette har gitt meg mye ny kunnskap, og jeg lært spesielt mye med tanke på pedagogikk. En slik utdanning betyr definitivt mye for min profesjonelle karriere, jeg har utvidet nettverket mitt og blitt kjent med ulike kulturer. Paavola benytter seg av utdanningen umiddelbart, for han reiser rett fra Toten til ny jobb i Tyskland.
Katharina Grupen (20 år) fra Tyskland er også begeistret for studiet prosjektet har utviklet. - Ved å delta på denne tilleggsutdanningen har jeg møtt utrolig mange spennende mennesker, og det har vært veldig interessant å bli kjent med de ulike landene og utdanningsinstitusjonene.
Studentene som har deltatt er tydelige på at dette er noe de oppfordrer alle ridelærere til å ta når studiet åpner for vanlig deltagelse. - Dette har vært en veldig god erfaring, man møter mange mennesker som man deler kunnskap, erfaringer og måter å arbeide på. Dette er absolutt noe jeg kan anbefale til andre, sier en fornøyd Justine Calise (22 år) fra Frankrike.
Hanne Dahl Lien er også godt fornøyd. - Uken har vært veldig vellykket, med mange gode prestasjoner. Vi har også fått mange viktige tilbakemeldinger som bidrar til å gjøre det ferdige produktet så aktuelt og relevant for det internasjonale arbeidsmarkedet som mulig. Det blir spennende å presentere dette for IGEQ (The International Group for Equestrian Qualifications) i desember. Nå gleder jeg meg veldig til å arrangere dette på «ordentlig»!
Prosjektet går nå dermed inn i sin avsluttende fase, med tilhørende siste finpuss av modulene, før den nye tilleggsutdanningen blir tilgjengelig for interesserte ridelærerstudenter rundt omkring i Europa.