Anne-Rebekka har videregående utdanning innen hestefaget og trenerutdannelse fra Norges Rytterforbund. Hun har jobbet med sportshest og ridning siden 2007, og har blant annet jobbet for landslagsrytter Geir Gulliksen og Finch Farm Australia. I 2013 var hun ferdig utdannet Ridelærer 2 ved Norsk Hestesenter. I dag eier og driver hun Sæteråsen stall og rideskole, samt Sæteråsen Gård som produserer økologisk melk og kjøtt.
Student på Starum
Anne-Rebekka forteller at hun ikke har noen bakgrunn fra rideskole selv. — Jeg hadde derfor store hull i ridelæren min når jeg startet på ridelærerstudiet, og det var utfordrende å lære alt på nytt – men med innsats og vilje kommer man langt, smiler hun. — Det var også utrolig kjekt å få ri 2-4 hester om dagen, både for instruksjon, men også i egentrening. Å få være med på litt spesielle hester med egne behov var kanskje det beste. Jeg fikk muligheten til å ha tre ekstra hester i løpet av den tiden jeg tok utdannelsen, de var ikke skolerte og hadde i tillegg litt utfordrende adferd og gemytt – det var veldig lærerikt og givende.
Ridelærer og bonde
Da Anne-Rebekka var ferdig med ridelærerutdanninga kjøpte hun et lite gårdsbruk på nabogården til hjemgården. — Der bygde jeg en ny stallbygning i tilknytning til fjøset, og fjøset ble bygd om til servicelokaler med garderobe, salrom, undervisningsrom med mer. Jeg tok også et ettårstudium i økonomi og ledelse. I løpet av ett år startet Anne-Rebekka opp rideskoledrift og utleie av stallplass. — Siden da har jeg hatt omlag 50-60 elever i uka fordelt på rideskole, privatryttere og drop-in. I 2016 tok jeg også over melkeproduksjonen etter min far og gården som tilhører, og i 2020 ferdigstilte jeg ridehuset på 30x50 meter.
Det er langt fra noe latmannsliv Anne-Rebekka lever, dagen starter 05.30 med melking av kyrne, før hun rir og trener egne hester, samt skolehester i trening. — Noen dager har jeg også undervisning for toppidrettselevene ved Stangnes Rå videregående skole. På ettermiddagene er det rideskole, fjøsstell eller noen ganger fri.
Men om dagene kan være lange og krevende, er det ingen tvil om at Anne-Rebekka er på rett hylle. — Allsidigheten er det aller beste med hele jobben, og jeg får jobbe med dyr og folk hele dagen. Det er spennende, utfordrende og selvrealiserende, forteller hun fornøyd.
Full konsentrasjon på sprangbanen. Foto: privat
Vil du bli ridelærer?
Anne-Rebekka har gjort seg mange erfaringer, og har noen gode råd til deg som ønsker å bli ridelærer. — Ha et bevisst forhold til hva du ønsker å gjøre etterpå, ta deg god tid til å reflektere og planlegge. Det er nemlig lov å planlegge noe, for så å ombestemme seg! Men gjennomfør alltid det du begynner på, og rydd alltid opp etter deg selv.
— Alle må ikke være selvstendig næringsdrivende, men alle kan være selvstendig og drivende i sin jobb. Finner du en bedrift du kan få utvikle deg i, der du får ansvar og rom til å utvikle deg selv og tilbudet, og samtidig får støtte og oppfølging - ta den jobben, oppfordrer hun avslutningsvis.
Månedens ridelærer er en intervjuserie av ridelærere som har tatt hele eller deler av sin utdanning ved Norsk Hestesenter - den eneste fagskolen i landet som tilbyr ridelærerutdanning. Les om ridelærerstudiet ved Norsk Hestesenter.