— Jeg startet på ridelærer trinn 1 høsten 2009, trinn 2 høsten 2010 og trinn 3 høsten 2011, forteller Dina.  — Jeg tok også trener 1 NRYF under trinn 2 i 2009.

Dina minnes at ridelærerstudiet var hard jobbing fra morgen til kveld. — Det var uten tvil hardt både fysisk og psykisk, men å få muligheten til å gå et studie som kombinerer pedagogikk, veterinærlære, drift, undervisning og ridning var helt magisk! Mange av de jeg studerte sammen med er mine bestevenner og kollegaer i dag. Starum ga meg muligheten til å knytte et stort nettverk som har kommet utrolig godt med, legger hun til.

Dina5[1].jpg
Gjengen på trinn 2. Fra venstre Tilde Heia, Annlaug Lilleeng, Mari Krogh, Terese Johansen, Dina Haagensli, Therese Vissås, Lisbeth Stensletten og Sigrun Sætrevik. Foto: Privat

Veien etter Starum

Dina forteller at hun har vært så heldig og ha en mor som alltid har jobbet med hest. — Hun har drevet rideskole i mange år, samt salgsstall, derfor ble det naturlig å komme tilbake til familiebedriften BB Horses etter studiene ved Norsk Hestesenter på Starum, sier Dina. — Jeg reiste hjem til Trondheim og fortsatte med ponnirideskolen min som jeg hadde startet opp våren før jeg begynte på trinn 3. Det var innridning og tilridning av unghester, jeg jobbet som frilans instruktør, fikk tatt fagbrev og praktisk pedagogikk på NTNTU, samt at jeg har konkurrert aktivt opp til 140 og MA dressur.

— I dag driver jeg min egen bedrift, Saltilpasser Haagensli, og jobber tett med hesteutstyrsbutikken til min mor i Trondheim. Dina forteller at hun og samboeren har kjøpt seg hus i Ullensaker, så hun pendler over hele Norge gjennom jobben sin. — Mine oppgaver i hverdagen er alt fra saltilpassing, regnskap, kundehåndtering, bestilling av varer, utkjøring til kunder, bomendringer, omstoppinger, reparasjon av saler, undervisning etc., forklarer hun blidt.

Nyttig utdanning

— Ridelærerutdanningen min kommer veldig godt med i yrket mitt som saltilpasser, forteller Dina. — Det å se helheten under ridningen, samt finne løsninger på hvorfor en hest har problemer med enkelte øvelser under ridning, hvorfor den ikke runder seg mer i spranget, sliter med haltheter/skjevheter eller har ryggvondter i forbindelse med sal. Alt handler om å finne den løsningen som fungerer best for den enkelte ekvipasje, enten det gjelder tilpassing av ny eller nåværende sal.

Dina mener noe av det som er fantastisk med jobben, er friheten hun har. — Jeg styrer dagen min akkurat slik jeg ønsker. Det er en utrolig sosial jobb hvor jeg treffer mange flotte hestemennesker. Det er ingen tvil om at det er hardt arbeid og periodevis jobber jeg både 12 og 14 timer i døgnet, men jeg ville ikke byttet det ut for noe annet i verden! En annen ting er muligheten til å reise mye, for å lære mer, forteller hun engasjert. — Jeg er så heldig at jobben bringer meg til Sverige, Tyskland og Italia for videreutdanning innenfor saltilpassing - man blir aldri ferdig utlært i dette yrket.

— Ridelærerutdanningen er absolutt å anbefale om du ønsker en jobb innenfor hest. Du får mulighet til å knytte til deg gode kontakter, og det gir deg et springbrett videre inn i hesteverdenen - uansett hva du velger å fortsette med, avslutter Dina med et smil.

Månedens ridelærer er en intervjuserie av ridelærere som har tatt hele eller deler av sin utdanning ved Norsk Hestesenter - den eneste fagskolen i landet som tilbyr ridelærerutdanning. Les om ridelærerstudiet ved Norsk Hestesenter.