Nytt opptaksprogram for aspiranter
I år gjennomførte Norsk Hestesenter sitt første opptak av aspiranter etter ny modell. Etter utlysing i januar fikk Norsk Hestesenter inn fem skriftlige søknader, og alle kandidatene ble invitert på opptak. Fire stykker møtte og etter å ha gjennomført intervju, skriftlig prøve og praktisk prøve er det gledelig å kunne meddele at alle kandidatene besto og kan nå kalle seg bruksprøvedommer-aspiranter. Gratulerer!

Øving, diskusjoner og kalibrering
Et dommerkurs består i hovedsak av dømming. Gjennom å trene på å dømme ulike bruksprøver og ulike ekvipasjer blir dommerne bedre. Til forskjell fra bruksprøvedømming på offisielle utstillinger så blir de delt inn i grupper og har dermed god tid til å diskutere det de ser på hver prøve. Diskusjonen om momentene i bruksprøven og hvilke karakterer som passer til ulike grader av måloppnåelse er viktig for å kalibrere seg. På denne måten vil dommerne dømme prøvene så likt som mulig, selv om det er mange faktorer som varierer med utstillingssted, publikum og vær. På årets samling hadde de et variert hestemateriell som ga spennende diskusjoner. For å skape en mest mulig realistisk situasjon arrangerte Norsk Hestesenter også bruksprøvedag. Det var veldig hyggelig å ønske hele ni ekvipasjer, med primært unge hester, velkommen til oss den dagen. 

Dommerne Bente Oxhovd og Heidi Elvebo var fornøyde med innsatsen til de 15 ekvipasjene som avla både offisielle og uoffisielle bruksprøver på Norsk Hestesenter helgen 8-10. mars.

Øvrig program
I tillegg til den praktiske dømmingen sto også et lite tilbakeblikk på programmet. Hvordan var sesongen i fjor? Et dommerkurs gir mulighet til å diskutere konkrete saker i året som gikk. Dette er nyttig lærdom for dømming av kommende prøver. 

For alle dommere er etikk og habilitet viktige problemstillinger å forholde seg til. I et lite hestemiljø er det slik at mange kjenner hverandre og det er ikke til å unngå. Likevel må vi finne måter der vi kan klare å balanse habilitet opp mot rasjonalitet og økonomi. Ved å ta utgangspunkt i egne erfaringer fra tidligere år og se for seg ulike scenarier relatert til nettopp disse temaene får dommerne muligheten til å tenke høyt, diskutere innad i og på tvers av gruppene, samt kartlegge hva som er greit og hva som er uakseptabelt.

En ny utstillingsesong står for tur
Våren er i anmarsj og utstillingssesongen er like rundt hjørnet. Norsk Hestesenter ser fram til mange flotte utstillinger med pent presenterte hester. Bruksprøvene er en viktig del av utstillingene og avlsarbeidet. Alle vil jo ha en hest de kan bruke! Nå er bruksprøvedommerne klare for innsats. 

Hvis du og ditt lokallag ønsker å lære mer om hvordan dere kan arrangere bruksprøvedag, kan dere lese mer om bruksprøvedag her.

Norsk Hestesenter ønsker både dommere og ekvipasjer lykke til med sesongen og vel møtt på utstilling!