Det legges opp til praktiske ride- eller kjøretimer, observasjon av undervisning, rytteranalyse, læringsteori, hest og folkehelse, og faglige samtaler om hestevelferd, utstyr, undervisningsmetoder og vurdering i faget.
Ved påmelding velger du om du vil ha hovedfokus på kjøring eller ridning (10 plasser på hver gruppe).
Hva lærer du på kurset?
Mange lærere i hestefag underviser elever med svært ulike forkunnskaper og forutsetninger. Kurset gir derfor rom for å diskutere undervisningsopplegg og vurderingsformer som kan fungere i klasser med varierende nivå. Kurset inneholder foredrag med konkrete tips og erfaringsdeling mellom deltakere – med mål om å «kalibrere» seg og finne løsninger for hvordan læreplanen kan omsettes til praktiske undervisningsopplegg.
🔹Sitstrening og rytteranalyse - få nye verktøy for å jobbe systematisk med sits og balanse i rideundervisningen
🔹Hestevelferd og utstyr
🔹Læringsteori
🔹Inspirasjon og tips til undervisningsopplegg som passer når elevene er på ulikt nivå
🔹Læring med hest – tips til å skape undervisningsopplegg som fremmer folkehelse og livsmestring
🔹Ridning/kjøring, samt observasjon av undervisning
🔹Tid til diskusjon, erfaringsutveksling og kalibrering
Deltakerne kan ved påmelding velge om de ønsker praktisk del innen ridning eller kjøring, og deles i grupper etter dette. Det legges også til rette for å kunne observere noe av undervisningen innenfor begge grener.
Praktisk informasjon og fasiliteter
Selve kurset starter tirsdag kl 08.00, men det er lagt opp til ankomst med felles middag mandags kveld. Kurset avsluttes torsdag kl 13.00.
Deltakerne innlosjeres på internatet ved Norsk Hestesenter. Rommene har vask, og dusj/WC finnes på gangen. Det er tilgang på felles oppholdsrom og treningsrom. Måltider serveres i vår kantine, som ligger i tilknytning til det øvre ridehuset. Alle får tre måltider daglig, i tillegg til kaffe, snacks og frukt mellom øktene.
På kveldene legges det opp til felles middag og sosialt samvær med mulighet for erfaringsutveksling.
Kurset gjennomføres på Norsk Hestesenter, som har moderne og varierte fasiliteter for både ridning og kjøring. Anlegget omfatter tre ridehaller, stor naturridebane med vannhinder og feltrittshindre, egne baner for sprang og dressur, kjørebane og maratonhinder, travbane og flotte ride- og kjørestier i terrenget. Dette gir gode rammer for både praktisk undervisning, observasjon og trening – uansett vær og ferdighetsnivå.
Les mer om anlegget her: Norsk Hestesenter – våre fasiliteter
Ta gjerne med egen hest! Vi tilbyr boks og flis, men du må selv stå for fôr. Kryss av for oppstalling ved påmelding. Dersom du tar med egen hest, ønsker vi informasjon om alder, kjønn og nivå i utdanningen. Det vil også være mulig å låne hest av oss ved behov.
Vi har vogner til utlån! Spesifiser i påmeldingen hvilken type vogn du ønsker å låne (vogn for arbeidssele eller maratonsele).
Pris og påmelding
Full pakke (inkl. undervisning, ridning/kjøring, overnatting og alle måltider) 8 950 kr
Uten ridning/kjøring (men inkludert overnatting og måltider) 8 150 kr
Uten overnatting og frokost 7 200 kr
Påmelding
Påmelding innen 20. juni 2025
Ved påmelding velger du om du ønsker å delta med egen hest, og om du ønsker ridning eller kjøring som praktisk fag. Det er mulig å delta uten å kjøre og ri. Du velger da den grenen du vil ha hovedvekt på å observere.
PÅMELDINGSSKJEMA kurs m/kjøring
PÅMELDINGSSKJEMA kurs m/ridning
Har du spørsmål? Ta kontakt på e-post nhest@nhest.no
Om instruktørene
De fleste instruktørene på kurset er tilknyttet ridelærerutdanningen ved Norsk Hestesenter. De har høy faglig og pedagogisk kompetanse innen undervisning, ridning, kjøring og hestevelferd.
Siri Hjellum Brodal
Prosjektleder ved NHS. Har master i yrkesdidaktikk med fokus på elevaktive undervisningsopplegg i hestefag. Har PPU, fagbrev i hestefaget og er utdannet Ridelærer 2 fra NHS og Strömsholm. Har tidligere jobbet på Stend vidaregåande Skule som lektor i hestefag, kontaktlærer, hesteansvarlig og faglig leder for lærlinger.
Christien Kloos
Jobber som ridelærer ved NHS. Er utdannet Ridelærer Trinn 3, underviser i feltritt og pedagogikk både på ridelærerutdanningen og i heste- og dyrefaget. Er drivkraften bak at våre studenter har en egen praksisrideskole, et tilbud vi er alene om i Europa. Har stort fokus på variert trening og brenner for å legge trening av hestene utendørs og bruke terrenget.
Frida Aksnes
Jobber som ridelærer i dressur på Norsk Hestesenter (NHS). Hun er utdannet ridelærer trinn 3 fra NHS, Trener 2 i sprang og dressur fra Norges Rytterforbund (NRYF), Rider in Balance modul 1, 2 og 3, Dressurdommer 2 fra NRYF. I tillegg er hun veterinær med tilleggsutdannelse på kiropraktikk. Hun skrev sin hovedoppgave på veterinærstudiet om ømhet i rygg relatert til hestens form, rytterens sits og utstyr, og har stort fokus på sits og biomekanikk i all undervisning.
Hilde Westgaard Langeland
Faglig ansvarlig samfunn og folkehelse ved NHS. Har en doktorgrad i folkehelsevitenskap om selvutvikling med hest for ungdom. Hun er ansvarlig for utdanningen «Hesteassisterte intervensjoner» sammen med NMBU, skriver bok for Fagbokforlaget om «Hesten i helsefremming» og har prosjekter hjemme på småbruket for ungdom.
Tone Farestveit
Ridelærer og ansvarlig for vår egen praksisrideskole, Starum Rideskole. Hun har gått Ridelærer trinn 3 ved NHS og Trener 2 sprang og dressur fra NRYF, har Rider in Balance modul 1 og 2, og er selv aktiv rytter i både sprang og dressur.
Sara Kinge Bergland (kjøring)
Til kjøreundervisningen har vi vært så heldige å få med oss Sara Kinge Bergland. Sara jobber som ridelærer og miljøterapeut ved Søndre Aas gård og miljøsenter, hvor hun også har ansvar for lærlinger, stall og hester. Har fagbrev i hestefaget og er Trener 1 fra Norges Rytterforbund med lang og allsidig kjøreerfaring innen både sports- og brukskjøring. Sara har vært landslagskusk i parkjøring og har flere NM og nordiske mesterskap bak seg. Hun står for innkjøringen av hestene på Søndre Aas, underviser i kjøring til daglig og har utdannet kusker opp til middels DMP.