Årets mesterskap ble arrangert av Kongsvinger og omegn rideklubb (KORK) og Landslaget for Dølahest med tidligere leder i aktivitetsutvalget Linn Wåler Rønning, ny leder Veronica Granerud og leder av KORK Eivor Knutsrud. Arrangementet var et resultat av et samarbeid med Norsk Hestesenter hvor mange ansatte bidro både i forberedelsene og under selve arrangementet. En stor takk rettes også til lokallagene som bidro til å bemanne de mange funksjonærpostene. Uten deres innsats hadde det ikke vært mulig å arrangere dølahestmesterskapet. 

Foto: Norsk Hestesenter. Statuen av Dølahesten Skardølen rakk akkurat å komme på plass før dølahestekvipasjene inntok Norsk Hestesenter. Skardølen ble prydet med nasjonalbånd for å ønske Dølahestmesterskapets deltakere velkommen.

Fredag startet Dølahestmesterskapet med dressurkjøring og presisjonskjøring, både åpne klasser og mesterskapsklasser, med totalt 69 starter. Etter klassene og premieutdelingen var det tid for åpningsseremoni. Åpningsseremonien startet med å vise fram de tre flotte hingstene som deltok på Dølahestmesterskapet: Lundeprinsen, Øvre Håggåns Sparknekt og Skjævestad Alvin. Landslaget for Dølahest er opptatt av å knytte tettere bånd mellom avl og bruk av dølahesten, og da er det hyggelig å se at hingstene viser seg på konkurransebanen også. Etter hingsteparaden var det tid for lagsparade hvor alle startende lokallag deltok. Paradene var et flott skue!

Foto: Norsk Hestesenter. Den fire år gamle hingsten Øvre Håggåns Sparknekt ble beste 4-åring i både kjøring og ridning. Avbildet under presisjonskjøring. Kusk: Ida Martine Madhus Sandbakken.

Leder i Landslaget for Dølahest Tommy Huseby ønsket alle deltakerne lykke til. DHM-general Linn Wåler Rønning ble takket for sin innsats i styret i Landslaget i 12 år, og i utvalg før den tid. Tommy påpekte at uten Linn hadde det ikke blitt noe dølahestmesterskap. Hun har lagt ned en enorm innsats for både Landslaget og Dølahestmesterskapet og fikk velfortjent diplom og blomster som takk for sin innsats gjennom alle disse årene. 

Foto: Norsk Hestesenter. Linn Wåler Rønning og gjengen med brukshestdommere og funksjonærer ga deltakerne litt av hvert å bryne seg på i både bruksridning og brukskjøring. 

Lørdagens program bestod av dressurridning og brukshestridning med henholdsvis 53 og 36 startende, mens søndag fortsatte med 40 startende i dressurridning og 19 i brukshestkjøring. Medaljeseremonien måtte foregå innendørs da værgudene, som til da hadde vært nådige, åpnet slusene akkurat da seremonien skulle starte.

Foto: Norsk Hestsenter. Dalbys Maisol og debutant i sammenlagt mesterskap Tine Røste Haugen under forspenning før brukskjøring.

Resultater i grenmesterskapene/sammenlagt:

GRENMESTER KJØRING junior/ungdom 
🥇Malin Gjetanger – Elstad Gutten
🥈Embla Kinge Bergland – Søndre Flikka 
🥉Sønnøy Svarthaug – Steifettens Balder

GRENMESTER KJØRING senior
🥇Kristine Berntsen - Eirik 
🥈Sara Kinge Bergland – Søndre Garp
🥉Jeanett Skophamar – Vår Mynt

GRENMESTERSKAP BRUKSHEST junior/ungdom
🥇Sønnøy Svarthaug – Steifettens Balder
🥈Embla Kinge Bergland – Søndre Flikka
🥉Andreas Nøkleby Knutsen – Lia Embla

GRENMESTERSKAP BRUKSHEST senior
🥇Jeanett Skophamar - Vårmynt 
🥈Tine Røste Haugen – Dalbys Maisol
🥉Ingvild Arnesen – Goggen

GRENMESTERSKAP DRESSUR junior/ungdom
🥇Sønnøy Svarthaug – Steifettens Balder 
🥈Malin Gjetanger – Elstad Gutten 
🥉Embla Kinge Bergland – Søndre Flikka

GRENMESTERSKAP DRESSUR senior
🥇Kristine Berntsen - Lundeprinsen 
🥈Jeanett Skophamar - Vårmynt 
🥉Hanne Hollekve – Rassin

LAGKONKURRANSEN
🥇Hemnes og Rana Dølahestlag 
🥈Vestoppland Dølahestlag
🥉Østfold Dølahestlag

BESTE UNGE DØLAHEST 4 år kjøring
🥇Øvre Håggåns Sparknekt, hingst e. Svangstu Fardølen, u. Mai Kiara, ue. Gjerde Blæsen. Oppdretter: Alf Henrik Johnsen, Vinstra
🥈Eldtinn, vallak e. Skarv Tor, u. Elstads Blåtroja, ue. Heirums Blåtind. Oppdretter: Astrid H Gunnesmo, Svorkmo

BESTE UNGE DØLAHEST 4 år ridning
🥇Øvre Håggåns Sparknekt, hingst e. Svangstu Fardølen, u. Mai Kiara, ue. Gjerde Blæsen. Oppdretter: Alf Henrik Johnsen, Vinstra
🥈Eldtinn, vallak e. Skarv Tor, u. Elstads Blåtroja, ue. Heirums Blåtind. Oppdretter: Astrid H Gunnesmo, Svorkmo

BESTE UNGE DØLAHEST 5 år ridning
🥇Skjævestad Alvin, hingst e. Randvar, u. Skjævestad Milla, ue. Jonsvarten. Oppdretter: Stella Marie Gulbrandsen, Arendal.

BESTE UNGE DØLAHEST 5 år kjøring
🥇Veslesvarten, vallak e. Tresa Svarten, u. Veslelill, ue. Vetle Rauen. Oppdretter: Stein Bentstuen, Eidsvoll
🥈Skjævestad Alvin, hingst e. Randvar, u. Skjævestad Milla, ue. Jonsvarten. Oppdretter: Stella Marie Gulbrandsen, Arendal.
🥉Hellands Jutlamann, vallak e. Nybakk Frøyar, u. Kjørums Velina, ue. Skarvtin. Oppdretter: Monica Helland, Lærdal.

BESTE UNGE DØLAHEST 6 år ridning
🥇Odlo Vale, vallak e. Elstad Jokern, u. Åstora, ue. Vaesvarten. Oppdretter: Ole Odlo og Ole T O Myrvang, Ringebu 
🥈Bakklandets Perle, hoppe e. Haugajo, u. Fagerengs Gro Marit, ue. Nerleirens Ludvik. Oppdretter: Hanne A, Nikolaisen, Bardal
🥉Litland Blesen, vallak e. Elstad Blesen, u. Jærblesa, ue. Sogna Blæsen. Oppdretter: Even Røynås, Farsund

BESTE UNGE DØLAHEST 6 år kjøring
🥇Odlo Vale, vallak e. Elstad Jokern, u. Åstora, ue. Vaesvarten. Oppdretter: Ole Odlo og Ole T O Myrvang, Ringebu  
🥈Bakklandets Perle, hoppe e. Haugajo, u. Fagerengs Gro Marit, ue. Nerleirens Ludvik. Oppdretter: Hanne A, Nikolaisen, Bardal

DØLAHESTMESTER junior
🥇Embla Kinge Bergland – Søndre Flikka 

DØLAHESTMESTER ungdom
🥇Sønnøy Svarthaug – Steifettens Balder
🥈Nora Petronella Erfjord – Elstad Sol

DØLAHESTMESTER senior
🥇 Jeanett Skophamar – Vår Mynt
🥈 Kristine Berntsen - Eirik
🥉Tine Røste Haugen – Dalbys Maisol

Alle resultater i NRYF-grenene ligger på https://online.equipe.com/ (søk opp Kongsvinger og Omegn Rideklubb). 

Dølahestmesterskapet handler ikke bare om mesterskapsklasser. Det var også åpne klasser med stor oppslutning og det var ekstra hyggelig at det i år også deltok en pararytter! Anne Britt Joelsen Østbye og Haugstad Tor viste fine prestasjoner i paraklasse dressurridning både lørdag og søndag.

Foto: Stevnefotograf Kristine Øihaugen. Hemnes og Rana Dølahestlag hadde reist langt for å delta på Dølahestmesterskapet, og da var det ekstra hyggelig at de gikk av med seieren i lagkonkurransen.

I år var det mange nye fjes å se, også i sammendragene (Dølahestmester senior, ungdom og junior). Debutant Tine Røste Haugen og Dalbys Maisol fra Vestoppland Dølahestlag viste gode prestasjoner gjennom hele helgen og ble belønnet med bronsemedalje i dølahestmester senior! Hemnes og Rana Dølahestlag stilte med to debutanter i sammendraget: Stine Helgå Olsen med åtte år gamle Sellands Espen og Hanne Andersen Nikolaisen med sju år gamle Bakklandets Perle. Begge ekvipasjene gjorde seg bemerket og vi håper å se dem igjen neste år!  

Junior- og ungdomsklassene ble slått sammen i år, men selv om det ikke var nok påmeldte til å ha adskilte mesterskap så holdt de seks unge rytterne/kuskene et høyt nivå, og det var spenning rundt resultatene i sammendraget helt til siste slutt. Det står stor respekt av de unge rytterne og kuskene som gjennom tre dager konkurrerer i dressurkjøring, presisjonskjøring, dressurridning, brukshestridning og brukshestkjøring. Juniorene Embla Kinge Bergland (Akershus Dølahestlag) og Thea Haug (Sogndal Dølahestlag) og ungdom Nora Petronella Erfjord (Vestoppland Dølahestlag) var alle debutanter – og gjennomførte med glans! I tillegg var det flere juniorer og ungdommer som har vært med tidligere som gjorde seg bemerket.

Foto: Norsk Hestesenter. Premiering i grenmesterskap dressur junior/ungdom. Fra venstre: Sønnøy Svarthaug/Steifettens Balder, Malin Gjetanger/Elstad Gutten, Embla Kinge Bergland/Søndre Flikka og Andreas Nøkleby Knutsen/Lia Embla. 

Det sosiale aspektet ble også ivaretatt gjennom helgen, og lørdags kveld fikk arrangørene låne lavvoen til Vestoppland Dølahestlag hvor det ble arrangert kuske/rytterfest. Etter premieutdeling i brukhestgrenene og et vellykket grillmåltid briljerte Eivor Knutsrud fra arrangørklubben Kongsvinger og omegn rideklubb som quizmaster, og deltakerne fikk bryne seg på spørsmål rundt både hestens anatomi, lokallag og konkurransereglement. Vinnerlaget bestod – kanskje ikke helt uventet – av stevnets stewarder.    

Foto: Norsk Hestesenter. Lørdag var det en hyggelig samling i lavvoen med grilling og quiz.

Mange lokallag var representert, og spesielt hyggelig var det at Hemnes og Rana Dølahestlag, som hadde reist helt fra Nordland, vant lagkonkurransen. Primus motor Hanne Haga stilte med lastebil for å frakte hestene, og fire av lagets medlemmer tilbragte en uke på Starum.

Foto: Norsk Hestesenter. For Norsk Hestesenter sin del var det ekstra hyggelig at ridelærerstudent Sønnøy Svarthaug fikk med seg tittelen Dølahestmester Ungdom, og vant grenmesterskapene i brukshest og dressur med den 12 år gamle vallaken Steifettens Balder. Hun startet også åpne dressurklasser med rideskolehesten Garmos Viljar (9 år gammel vallak) med fine prosenter i både LB og LA.

Vi takker Kongsvinger og omegn rideklubb, og Landslaget for Dølahest for godt samarbeid og et flott arrangement! Eivor, Veronica og Linn har lagt ned en enorm innsats for å skape og gjennomføre Dølahestmesterskapet 2024. Nå søkes lokallag og klubb som kan tenke seg til å ta stafettpinnen videre. Arenaen på Norsk Hestesenter er holdt av også til neste års mesterskap, men om ønskelig er det mulig å arrangere på «hjemmebane». Ta kontakt med Veronica Granerud i aktivitetsutvalget til Landslaget for Dølahest epost aktivitet.ld@nhest.no for mer informasjon.

Vi ser fram til et nytt mesterskap i 2025, og for de som allerede nå vil begynne å tenke på å kvalifisere seg så arrangerer Kongsvinger og omegn rideklubb for femte gang Høstfest med Dølahest på hjemmebane i slutten av september.

Presisjonskjøring. Foto: Norsk Hestesenter