I forkant av denne modulen hadde deltakerne forberedt seg grundig ved å jobbe med egne bedriftshåndbøker og utføre en hjemmeoppgave om økonomi der alle skulle ta frem sine resultat- og balanserapporter, sette egne tall inn i maler for å finne belegningsgraden, pris på produksjon av ridetimer, og status påøkonomien i driften. Lotta Hillbom fra Svenska Ridsportförbundet som deltagerne møtte allerede på første modul, var hovedforedragsholder også på denne modulen. Hun tilpasset sin sesjon etter å ha gjennomgått deltagernes innleverte hjemmearbeid slik at det ble tilpasse til det behovet som fantes i gruppa.
Hestevelferd som gjennomgangstema
Modulen startet også denne gangen med et viktig og gjennomgående tema: hestevelferd.
Diskusjonen i gruppen var hvilket ansvarsområde rideskolene har for å lære bort hestekunnskap, hestevelferd og holdninger. Alva Ljosdal og Hanne Dahl Lien fra Norsk Hestesenter tok deltagerne gjennom eksempler på hva som kan skje når noen mener at det du gjør ikke er hestevelferd.
Den første kvelden ble avsluttet med en hyggelig middag der praten fløt godt, og det var tydelig nyttig for deltagerne å treffes igjen og dele nytt fra sine hverdager.
Framtidas ansatte – lærlingeordningen
Dag to startet med innblikk i lærlingordningen av Live Ulven fra Opplæringskontoret for hestefaget og hovslagerfaget. Hun snakket om hvilken stor mulighet lærlingeordningen er for rideskolene som ønsker å skape sine egne ansatte, og at de som fagfolk på denne måten kan bidra til å skape en ny generasjon med hestemennesker. Hun vektla også hvilken viktig mulighet ordninger for ungdom som faller litt utenom skolesystemet til å få et fagbrev og en vei inn i næringen.
Fram til lunsj jobbet deltagerne i grupper med sine bedriftshåndbøker hvor de delte fremgangsmåter og beskrivelser med hverandre.
Optimalisering av drift: Vedlikeholdsrutiner og økonomi
Thor Gunnar Mathisen fra Stallmesteren.no holdt et meget interessant foredrag om vedlikehold og rutiner. Spesielt mye interesse ble det rundt emnet vedlikehold av ridebanebunner. Her fikk deltagerne med seg fakta som er godt å ha som bakgrunn for rutinene rundt vedlikehold av ridebanebunnene.
Etter en god lunsj, med utsikt til et kjørekurs som foregikk i ridehuset, var det tid for økonomi. Ingebjørg Henni fra Bransjeforeningen for rideskoler hadde et innlegg med praktisk gjennomgang av regnskapsføring hvor fokus var å gjøre dette til noe interessant og viktig, for å måle pulsen på bedriftens bærekraft.
Deretter startet Lotta Hillblom sin del med temaet Rideskolens nøkkeltall –basert på hjemmeoppgaven. Fire timer gikk veldig fort, det var mange diskusjoner, gruppearbeid og selvfølgelig noe frustrasjon over tall som virket uforståelige – som med Lotta sine pedagogiske evner ble både forståelige og interessante.
Kursdeltakerne var en veldig engasjert gjeng, som selv etter 10 timer lang kursdag, hadde flere spørsmål og var klare for sosialt samvær og middag på Gjøvik.
Vertskap og kundebehandling – en viktig nøkkel til suksess
Dag tre av samlingen hadde Lotta nok et viktig tema: Vertskap og kundebehandling. Hun kom både med gode tips om markedsføring, og innspill til hvordan vi tar imot våre ansatte, kunder og nye besøkende. Det ble gode diskusjoner og deling avløsninger på dette temaet. Lotta maner til å drive «Industrispionasje» hos hverandre, se hva andre gjør bra eller lurt - bruk det!
Utviklingskonsulent Are Hvaal-Garnaas fra Norges Rytterforbund hadde en bolk om Samarbeid mellom rideskole og ridekubb. I en trygg arena, som dette kurset er, kom det frem mange problemstillinger, konfliktfeller og ikke minst løsninger og nye forslag til løsninger. Forventningsavklaringer, rolleavklaring og samhandling stod sentralt i Ares foredrag. Her ble det en del diskusjoner hvor det var tydelig at rutiner og rammer må ligge i bunn for å lykkes med et godt samarbeid.
Etter lunsj delte deltagerne sine erfaringer med forskjellige digitale bookingløsninger. Kun 5 av 15 deltagerbedrifter benytter digital booking og dermed var dette var en flott mulighet å få høre fordeler og utfordringer fra noen med samme bakgrunn (og digitale kunnskap). De digitale løsningene som ble presentert var BookingLeaf fra Tanum Rideskole, LetsReg fra Innlandet rideskole og CheckFront fra Myhre Gård.
Ansettelser – navigering i dagens arbeidsmarked
Helt til slutt den siste dagen av modulen kom Ola Limoseth fra Altero Utvikling for å snakke om ansettelser. Dagens demografi tilsier at det blir færre og færre arbeidstagere. Sentrale spørsmål som ble diskutert var: Hvordan skal min rideskole gjøre seg attraktiv som arbeidssted? Hvordan skal jeg ansatte de riktige menneskene? Er løsningen å rekruttere i egne linjer?
Som en avslutning på modulen oppfordrer vi til fortsatt samarbeid og kunnskapsdeling blant rideskolene. La oss fortsette å lære av hverandre og arbeide sammen for å styrke vår næring.
Horten Rideskole, Viacomte/Stall Friheten, Seljord Hestesenter, Solvoll Gård og hestesenter, Marthes Rideskole, Drammen Rideskole, Kallands Ridesenter, Innlandet Rideskole og Myhre Gård kan etter denne siste samlingen av modulkurset titulere seg som bærekraftige rideskoler. Samhold og engasjement har preget hele kursløpet. Diskusjonene, delingen av erfaringer og oppbyggingen av et kollegialt nettverk har vært verdifullt for alle de involverte bedriftene.
Norsk Hestesenter, Norges Rytterforbund og Bransjeforeningen for rideskoler ser frem til å fortsette arbeidet med å utvikle bærekraftige og fremtidsrettede rideskoler.
Ønsker din rideskole å ta del i nettverket? Neste Bærekraftige Rideskoler modulkurs starter høsten 2024, og du kan allerede nå ta kontakt med Hanne Dahl Lien hanne.dahl@nhest.no for å melde din interesse.