Bakgrunn
Hestehjelpskassen har sin opprinnelse tilbake til året 1711, da det var militæret som styrte denne institusjonen i nærmere tre hundre år i følge Hans Kolbein Dahle, som har skrevet boka «Hestehjelpskassen 300 år 1711-2011». Hestehjelpskassen ble oppløst i 2012 og midlene ble overført til Norsk Hestesenter. Det ligger fortsatt føringer for hvordan den skal håndteres til fremme av hestehold og hesteavl. 

Årets søknader
Innen søknadsfristen 1. juni mottok Norsk Hestesenter 14 søknader på totalt på kr. 1 317 988,- Blant mange gode søknader på både store og små prosjekter besluttet styret å dele ut midler til tre forskjellige prosjekter som har til felles at de kommer mange til gode.

De tre prosjektene som fikk midler i 2024 var:

  • Os Kjøre og ridelag 
    Innvilget beløp kr 25 000,- 
    Prosjekt: Etablering av 5-6 gode og trygge stallplasser i nærheten av Femund Nasjonalparkhotell, i den såkalte «Sikbua», for bruk av Os Kjøre og ridelag, Nord Østerdal Dølahestlag, Dalarne og Femund Lasskjørarlag. Stallplassene skal benyttes vinterstid for å ivareta den gamle historiske postruta mellom Tufsingdal/Os over islagt Femund til Elgå, samt ved kjøring til Rørosmartnan og for tilfeldige følger.
  • Stiftelsen Alna Ridesenter 
    Innvilget beløp kr 150 000,- 
    Prosjekt: Innkjøp av 2 rideskolehester av nasjonal rase som et ledd i satsingen deres på bruk av de norske rasene i rideskolen og i helsearbeid. Alna Ridesenter i Groruddalen i Oslo har 600 elever ukentlig og har overvekt av de norske hesterasene fjordhest, døl og norsk kaldblodstraver i sin rideskole. De ønsker å øke antallet ytterligere og støtte opp om å bevare de nasjonale rasene. 
  • Norges Fjordhestlag 
    Innvilget beløp kr 60 000,-
    Prosjekt: søker om støtte til innkjøp av t-cart med spesialdrag for kjøreprøver i forbindelse med hingsteutstillingen på Nordfjordeid ved Norsk Fjordhestsenter AS. Senteret vil har ansvar for vedlikehold og lagring av vogna gjennom året og vil benytte den i sine aktiviteter ved innkjøring og utdanning av hest gjennom året.

Kriteriene for søknader til Hestehjelpskassen er at prosjektet oppfyller ett eller flere av disse kriteriene:
• Retter seg mot en eller flere av de nasjonale hesterasene
• Fremmer norsk hestenæring og god hestevelferd
• Har fokus på sikkerhet og trygg håndtering av hest
• Er av samfunnsmessig nytte og interesse
• Er av nyskapende karakter
• Formidling og deling av kunnskap

Det kan søkes om mellom 10 000 og 150 000 kroner. Søknaden skal inneholde et budsjett, og søkeren må bidra med egenfinansiering, enten i form av egenkapital, andre tilskudd eller egeninnsats. Egenfinansieringen kan være egenkapital, tilskudd fra andre eller egeninnsats. Prosjektet må heller ikke være startet før søknadsfristen.

Vi gratulerer de tre prosjektene som har fått innvilget midler, og ser fram til å se resultatene av deres viktige arbeid.

Les mer om hestehjelpskassen og se hvilke prosjekter som tidligere har fått støtte her