Hesten bak stamboknummer 1293N er Starums Lava, en nordlandshest/lyngshest i Norsk Hestesenters eie, som fikk 3. premie på utstilling i september. Hun er en av 31 nordlandshest/lyngshopper som i 2018 har blitt ført inn i rasens elitestambok.

Stambøkene til dølahest, fjordhest og nordlandshest/lyngshest er differensiert i et A, B og C-register, i tillegg er det en elitestambok for hver rase. Her føres alle premierte individer som er oppført i rasens A-register. Dette skjer første gangen de får en premiegrad.

Registerinndelingen for hver rase kan du lese mer om her:
Dølahest
Fjordhest
Nordlandshest/Lyngshest

Årets tall
Tildeling av stamboknummer for 2018 er fullført, og antall hopper som i år er ført inn i elitestamboka er som følger (2017-tall i parentes):
Dølahest: 21 (45)
Fjordhest: 36 (48)
Nordlandshest/lyngshest: 31 (34)

Nedgangen fra 2017 kan ha flere årsaker, men sannsynligvis er de lave fødselstallene i 2015 en av grunnene.

Stamboknumrene tildeles løpende, og det betyr at hver hest får sitt unike nummer. De siste hoppene som fikk stamboknummer i år var:
Gurine 26549D
Molly 17566F
Nyhaugs Myrtel 1294N

Det betyr at før Gurine, har det blitt stambokført 26548 dølahopper. Bokstaven bak nummeret forteller hvilken rase det er; D for dølahest, F for fjordhest og N for nordlandshest/lyngshest. Hingstene har tilsvarende nummerering fra 1 og oppover, men etter deres nummer står det i tillegg H for hingst, altså DH, FH og NH.
Det ble ikke opprettet stambok for alle rasene samtidig, slik at antall stambokførte individer må også ses i sammenheng med dette.

Hva kan du gjøre?
Som hesteeier kan du gå inn i stambok på nett og sjekke at hesten har fått tildelt stamboknummer (om den oppfyller kriteriene for det), eventuelle feil kan rettes til registrering@nhest.no. Stamboknummeret står foran registreringsnummeret.

Stille ut hesten din. Ikke nødvendigvis for en premiering i seg selv, men utstilling er viktig for de ulike rasene i vid forstand, for å samle inn mest mulig avlsdata om individene i populasjonen. Dette vil kunne brukes først og fremst for oppdretter og eier for å få kjennskap til positive og negative trekk hos egen hest, men også for å legge gode strategier for framtidig avls- og bevaringsarbeid for rasen i sin helhet. Les mer om utstilling i denne artikkelen.