Fagutvalget for avl og bevaring av nasjonale hesteraser (dølahest, fjordhest, nordlandshest/lyngshest og kaldblodstraver) ble opprettet i 2016 etter ønske fra Landbruks- og matdepartementet (LMD). Norsk Hestesenter fikk oppdraget med å sette sammen utvalget med representanter fra avlsorganisasjonene og fagmiljø. Siden opprettelsen har utvalget bistått departementet med prioritering av midler til arbeidet med bevaring av disse rasene. Fagutvalget skal årlig gi sine anbefalinger til LMD for prioriteringer av tiltak for arbeidet med bevaring av de nasjonale rasene innenfor rammen av handlingsplanen.

Fagutvalgets sammensetning har forandret seg flere ganger, men fra 2022 gjelder følgende: 

Fagutvalget skal bestå av en ansatt med avlsfaglig kompetanse ved Norsk Hestesenter, en representant fra hver av raseorganisasjonene for de nasjonale hesterasene, to representanter fra forskningsmiljøene ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), en med veterinærfaglig kompetanse og en med avlsfaglig kompetanse, samt en representant fra Norsk Genressurssenter (NIBIO).

Fagutvalgets sammensetning i 2024 er slik: 
Peer Berg, NMBU, (leder)
Bjørn Håkon Wormstrand, NMBU
Olav Stormorken, Landslaget for Dølahest
Stine Samsonstuen, Norges Fjordhestlag
Benedichte Hilt Mangerøy, Landslaget for nordlandshest/lyngshest
Ingolf Herbjørnrød, Det Norske Travselskap 
Nina Svartedal, Norsk Genressurssenter, NIBIO 
Gunn E. Skullerud, Norsk Hestesenter (Sekretær)
Therese Selle, Norsk Hestesenter

Norsk Hestesenter skal bistå med sekretariatsfunksjon for utvalget og kostnader til utvalgsarbeidet skal settes av fra midler som NHS mottar til avlsoppgaver fra LMD.

For å bedre kunne gi sine anbefalinger til LMD inviterer fagutvalget til årlig dialogmøte. Her inviteres avlsorganisasjonene og lederne av de nasjonale hestesentrene (Nasjonalt senter for Nordlandshest/Lyngshest, Norsk Fjordhestsenter og Norsk Hestesenter). I år gikk møtet av stabelen 4.-5. mars på Gardermoen. Totalt 19 representanter fra disse organisasjonene og fagutvalget tilbrakte to dager sammen for å styrke bevaringsarbeidet rundt de nasjonale rasene. 

Avlsorganisasjonene og sentrene ble bedt om å rapportere status på tiltakene i handlingsplanen og grad av måloppnåelse. Det er gledelig å notere at veldig mange av tiltakene i handlingsplanen er påbegynt og fungerer i god grad. En plan med så mange tiltak kan naturlig nok ikke ha like stort fokus på alle tiltak samtidig. Derfor brukte dialogmøtet en del tid på å diskutere hva som blir viktig å prioritere i tiden framover. Blant de viktigste målene i handlingsplanen er å øke antallet fødte føll, sørge for en bærekraftig avl, øke interessen for, og skape etterspørsel for de nasjonale hesterasene. I en tid der økonomien er strammere for alle er det viktig å fortsette å stimulere til avl, det var alle skjønt enige om. Videre ble det mye diskutert hvordan man kan møte markedets etterspørsel etter utdannede hester. Dette er en utfordring som er felles for de nasjonale rasene og det er derfor naturlig å se på hvordan man gjennom samarbeid kan ta tak i denne, og andre, problemstillinger. 

Fagutvalget takker deltakerne for fruktbare diskusjoner og tar dette med seg i arbeidet med å skrive sin anbefaling til LMD, som skal leveres i midten av mai.