"Det er bekymringsfullt at spolorm nå har utviklet resistens mot alle tilgjengelige ormekurer for hest. Fenbendazol har vært førstevalget for behandling av spolorminfeksjoner, men med våre funn er det viktig å sjekke effekten av behandling hos føll opp til ett års alder," sier Eva Tydén, forsker ved Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Prosjektet er finansiert av Stiftelsen Hästforskning, hvor Norsk Hestesenter er en samarbeidspartner. Stiftelsen støtter forskning på hest og hestenæringen i Sverige og Norge, med mål om å bidra til en mer bærekraftig og kunnskapsbasert forvaltning av hestehold.

Tidligere har det vært mulig å behandle spolorm med flere ulike ormemidler, men resistensproblematikken har økt kraftig siden tidlig på 2000-tallet. Studien viser at gårder med flere enn 40 føll per år hadde en betydelig høyere risiko for resistente parasitter, og at mange av de undersøkte gårdene gir føllene ormekur oftere enn anbefalt.

Funnene understreker behovet for en mer målrettet og bærekraftig parasittkontroll. 

Spolorm
Spolorm (Parascaris spp.) er en vanlig parasitt hos føll, men de siste årene har mange opplevd at ormekurer ikke lenger fungerer like godt. Studier fra Sverige viser at på flere stutterier virker ikke virkemiddelet fenbendazol lenger som det skal, og at over halvparten av føllene på gårdene i studien utskilte parasittegg selv etter behandling.

Forskerne har også funnet at Parascaris spp. har en unik resistensmekanisme, knyttet til en spesifikk genetisk oppbygging av β-tubulin-gener. Dette skiller seg fra resistens hos andre parasitter og gjør det enda viktigere å utvikle nye metoder for overvåking og behandling.

"For å bekjempe medikamentresistens hos parasitter må vi forstå hvordan resistensen utvikler seg og finne biomarkører for screening. Dette gjør det mulig å velge riktig behandling med riktig legemiddel. Samtidig er det avgjørende å identifisere nye behandlingsmetoder, for eksempel ved å øke kunnskapen om hvordan parasittene samhandler med hestens tarm og immunsystem," avslutter Eva Tydén.

Hvordan kan hesteeiere forebygge resistens?
For å unngå at spolorm utvikler enda større resistens, anbefaler forskerne følgende tiltak:

Ikke gi ormkur uten å sjekke behovet først – bruk avføringsprøver for å se om hesten faktisk trenger behandling.
Roter beitene – flytt føll og unghester til rene beiter for å begrense smittepresset.
Fjern møkk fra beitet jevnlig, spesielt der føll oppholder seg.
Bruk flere typer ormekurer der det er nødvendig, men i samråd med veterinær.
Test om behandlingen virker – ta en ny møkkprøve 10–14 dager etter ormkur for å se om eggutskillelsen har gått ned.

Forsker videre for å finne nye metoder
Forskerne jobber med å finne nye metoder for å overvåke resistens og utvikler laboratorietester som kan gi tidlig varsel om hvilke parasitter som har blitt motstandsdyktige mot ormekurer.

Et viktig gjennombrudd i studien er at forskerne har utviklet en ny laboratoriemetode for å klekke spolormegg. Denne metoden vil gjøre det lettere å overvåke resistensutviklingen og utvikle mer effektive behandlingsstrategier.

Som hesteeier kan du bidra ved å tenke forebyggende og ikke bruke ormekurer unødvendig. Ved å ta i bruk gode rutiner for parasittkontroll kan vi sikre at behandlingen fortsatt fungerer når den virkelig trengs.

Vil du vite mer? Les prosjektets sluttrapport på Stiftelsen Hästforsknings nettside.