Fra Norsk Hestesenter var det fagansvarlig ridning Hanne Dahl Lien, som også er visepresident i EEN, og ridelærer Frida Aksnes, som deltok på hele arrangementet. Sensor på ridelærerutdanningen Danka Tidemandsen deltok også på seminaret, som samlet de beste navnene i feltet og representanter fra hele 18 land ved Ypäjä Horse University i Finland over to dager. Norges Rytterforbund var også representert med organisasjonssjef Tine Skoftedalen Fossing på generalforsamlingen for IGEQ.
Internasjonalt samarbeid om å bygge den nye generasjonen ridelærere
Seminaret, som ble arrangert av den finske motsatsen til Norsk Hestesenter, Ypäjä Horse University ga en fin ramme for nettverksbygging og faglig utvikling, i tillegg til dypdykk i beste praksis innen ridning og læringsteorier. Gjennomgående gjennom hele seminaret var fokuset på evidensbasert vitenskap og holdninger i utdanningssystemene for å bygge den nye generasjonen ridelærere.
Hestens trivsel og samspill i sentrum
Gjennom praktiske demonstrasjoner og foredrag ble det lagt vekt på hestevelferd, spenningsregulering og rytterens rolle i å lese og støtte hesten. Demoene bestod av både undervisning av ryttere og arbeid med hestene fra bakken, og bruk av positiv og negativ forsterkning for å demonstrere ulike innlæringsteorier. Fokuset var på hvordan hester lærer best gjennom gradvis tilvenning uten stress, for å oppnå tillit og forutsigbarhet, og viktigheten av å hjelpe studentene til å forstå hestens adferd og skape et godt læringsmiljø hvor man unngår misforståelser, frustrasjon, spenninger og vold. Rytterens posisjon ble også viet mye tid, da feil posisjon kan skape spenninger og motarbeide hestens bevegelser.
Treningsprinsippene
- Tillit
- Forutsigbarhet
- Konsekvent
- Respektfullt
- Bevissthet
- Tålmodighet
- Sikkerhet
Den finske hesten sjarmerte de internasjonale gjestene
Deltakerne fikk også et innblikk i den lokale kulturen og finske tradisjoner, inkludert en demonstrasjon av den allsidige Finnehesten – den finske kaldblodsrasen, med oppvisninger i dressur på høyt nivå, sprang og kjøring.
Norsk Hestesenter takker Ypäjä Horse University for et flott arrangement. Det internasjonale samarbeidet organisasjonene har gjennom EEN og IGEQ er verdifullt for alle parter, og seminaret er et godt eksempel på hvordan vi sammen kan fremme utviklingen av hestenæringen og dele ekspertise globalt.
IGEQ (International Group for Equestrian Qualifications) er en global organisasjon som definerer og opprettholder standarder for ridelærerutdanningene.
EEN (Equestrian Educational Network) er et europeisk nettverk som binder ridelærerutdanningsinstitusjonene sammen og støtter utviklingen av utdanningene. EENs aktiviteter inkluderer blant annet internasjonalisering av ridelærerutdanning, utvikling av utdanningene i samarbeid med ulike organisasjoner, tilrettelegging for utveksling av studenter og lærere, og deling av informasjon og erfaringer innen alle felt av ridelærerutdanningene.
I denne filmsnutten fra Ypäjä Horse University får du hilse på noen av deltakerne og et lite innblikk i demoene.