Utvikling av utdanning innen folkehelse og livsmestring
Vi har fått tildelt midler til å utvikle en fagskolemodul på 10 studiepoeng innenfor "Folkehelse og livsmestring". Modulen vil gi formell kompetanseheving om hesten i helsefremmende arbeid. Utviklingen vil skje i samarbeid med Inn på tunet Norge, Hest og Helse, Bransjeforeningen for rideskoler og Fagskolen Innlandet. Det er et økende behov for kunnskap og kompetanse i å benytte hest til læringsaktiviteter, helsefremming og helse- og livsmestring. Helsefremmende arbeid er tiltak som bedrer livskvaliteten, trivselen og muligheten til å mestre de utfordringer og belastninger en utsettes for i dagliglivet. 

Statistisk sentralbyrå (ssb.no,2023) rapporterer 12. juni 2023 om 13 127 elever som har startet, men ikke fullført, videregående opplæring. Basert på at Norge har 415 videregående skoler er dette i gjennomsnitt en klasse (31 elever) per skole. Helsefremmende aktiviteter, som påvirker mestring og sosiale ferdigheter positivt, kan bufre mot utvikling av psykologiske problemer senere i livet (Major et.al, 2011). I et samfunnsøkonomisk og bærekraft perspektiv, er aktiviteter som kan gi livsmestring og sosial trygghet helsebringende tjenester. Tiltak for skoleungdom med hest har vist seg å bygge sosial støtte og mestring som kan virke styrkende på individet (Hauge, 2014). Pendry (2014) viste i et randomisert studie med kontrollgruppe at kortisolnivåene til skoleungdom gikk ned etter en 90 minutters intervensjon med hest. I studiet til Trotter (2008) viste det seg at veiledning der hesten ble benyttet som medhjelper var mer effektfull enn vanlig veiledning i klasserommet. For å kunne ta i bruk slike tjenester og sikre en høy kvalitet er det behov for kompetanseheving både for helsesektoren og for de som skal tilby tjenestene.

Arbeidet starter til høsten, og høsten 2025 vil vi ta imot de første studentene på studiet Folkehelse og livsmestring. Målgruppen er  tilbydere av helsetjenester med hest, ridelærere, naturbruksskoler og studenter fra helsefag. Studiet vil legges opp slik at det er mulig å fullføre ved siden av full jobb. Faglig ansvarlig og prosjektleder for studiet er Hilde Westgaard Langeland som har doktorgrad innen folkehelsevitenskap.

Prosjektet skal også lage en digital kompetanseportal som vil være relevant for utvikling og kvalitetssikring innen fagfeltet.

Nytt utstyr til ridelærerutdanningene
Vi har også fått innvilget midler til oppgradering av en del utstyr tilknyttet ridelærerstudiene og folkehelsekursene, da mye av dette er slitt og utdatert. 

For at studentene skal tilegne seg kunnskaper og ferdigheter på fagskolenivå, er det helt nødvendig at fagskolen er i besittelse av godt utdannede og trygge hester samt relevant og sikkert utstyr. Fokus på hestevelferd er gjennomgående i alle våre utdanninger og aktiviteter. Riktig utstyr individuelt tilpasset både hest og rytter er nødvendig for holdbare hester uten belastningsskader. Hestene er i tillegg til å være det viktigste undervisningsmateriellet, verdsatte arbeidskollegaer på Norsk Hestesenter, og er avgjørende for å kunne tilby utdanning av hestepersonell.

Vi skal i løpet av kommende år bruke midlene vi har fått tildelt til blant annet nye saler, hindermateriell, harv, vanningsvogn, videooverføringsutstyr til fjernundervisning, treningsutstyr til ryttere, solskjerming og speil til øvre ridehus. 

Vi takker Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse for tilliten. Med disse midlene er vi rustet for å tilby gode utdanninger som møter næringens behov, sier avdelingsleder for fag og kompetansesenter Vibeke Edvardsdal.

På regjeringens nettsider kan du lese om hvilke fagskoler som har fått innvilget midler.