Ingen tilbud for hestefag i Troms fylke
Med nedleggelsen av hestefag ved Senja Videregående skole vil det ikke lenger finnes noe tilbud for elever i Troms fylke som ønsker å gå hestefag. Den nærmeste videregående skolen som tilbyr hestefag ligger i Mosjøen, i Nordland, hele 675 kilometer unna. Dette tilsvarer omtrent avstanden mellom Oslo og Namsos nord i Trøndelag. I tillegg tilbys hestefag også ved Tana videregående skole i Finnmark, som ligger enda lenger unna. Det sies at folk i nord er vant til avstander, men ti timers reisevei vil nok selv for hardbarka tromsværinger bli uoverkommelig, og det vil bli vanskeligere for ungdom i Troms å få utdanning innen hestefag.
Cecilie Gaarder Skaug, rektor og direktør ved Stiftelsen Norsk Hestesenter, som har et særskilt ansvar for avl og bevaring av de nasjonale hesterasene, uttrykker bekymring for nedleggelsen:
- Det er synd om Fylkestinget i Troms velger å vedta nedleggelsen. Dette rammer ikke bare elevene og hestenæringen, men også Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest, og det viktige bevaringsarbeidet de gjør for en truet hesterase.
Foto: Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest. Senteret mister en viktig samarbeidspartner dersom hestefag ved Senja videregående skole legges ned.
Et stort tap for det Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest
Nedleggelsen av hestefag vil også være et stort tap for det nasjonale senteret for nordlandshest/lyngshest, som mister en viktig samarbeidspartner. Senteret, som ligger på Olsborg i Troms, har hatt et tett samarbeid med Senja Videregående skole, hvor hesteundervisningen i stor grad har foregått på senterets anlegg. Elevene har, i tillegg til skolens to egne hester som står oppstallet ved senteret, brukt senterets hester og fasiliteter, og samarbeidet har vært viktig både ressursmessig og økonomisk.
Foto: Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest. Elevene på VG1 Heste- og dyrefag og VG2 Hestefaget ved Senja videregående skole har undervisning på Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest fire dager i uka, og skolen er en viktig samarbeidspartner for senteret.
Bevaringsarbeidets betydning
Nordlandshest/lyngshest er en av de fire norske hesterasene og en viktig del av vår kulturarv. Rasen var nær utryddelse på 1960-tallet, men gjennom massiv innsats fra myndigheter og engasjerte oppdrettere har bestanden økt, og rasen har endret status fra «kritisk truet» til «truet». Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest har som kjerneoppgave å opprettholde interessen for rasen og drive bevaringsarbeidet videre sammen med avlsorganisasjonen Landslaget for nordlandshest/lyngshest.
Mangel på hestefaglærte i Troms
- Jeg håper at beslutningstakere vurderer de langsiktige konsekvensene av denne nedleggelsen og heller arbeider for å opprettholde tilbudet for fremtidige generasjoner, sier daglig leder ved Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest, Beate Johansen. De har nok ingen enkel oppgave, men det er leit om det skal gå ut over hestefag siden det ikke finnes andre skoler som tilbyr hestefag i Troms, fortsetter hun.
Foto: privat. Daglig leder ved Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest, Beate Johansen håper at beslutningstakere vurderer de langsiktige konsekvensene av denne nedleggelsen og heller arbeider for å opprettholde tilbudet for fremtidige generasjoner
Yrkesrettede fag er et viktig alternativ for elever som lærer bedre gjennom praktiske oppgaver enn å sitte på skolebenken, og forskning viser at stallen er et utmerket miljø for å fostre fram framtidige ledere. Kilde: Stiftelsen Hästforskning
I Troms er det mange hesterelaterte bedrifter som har behov for arbeidskraft. For eksempel har både rideskoler, de som driver med hesteturisme og Inn på tunet-virksomheter behov for hestefaglærte.
- Det er mangel på rekruttering til hestenæringen og det er godt med lærlingeplasser, forteller Johansen.
Heste- og dyrefag dreier seg om arbeid med dyr i ulike typer dyrefagsnæringer. Programfagene skal øve opp elevenes ferdigheter og gi kunnskaper som er relevante for arbeid med dyr, og bidra til å gi samfunnet bedre tilgang til og kvalitet på dyrerelaterte tjenester og produkter. Programfagene skal gi grunnlag for å møte arbeidslivets behov og myndighetenes krav til kompetanse på dyrehold og arbeid med dyr.
- Det er trasig at det er lite fokus på de små, praktiske utdanningsløpene i videregående opplæring. For NSNL, der Senja VGS. er en svært viktig samarbeidspartner, er dette dramatisk, sier styreleder ved Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest, Vebjørn Strand Foshaug.
Foto: Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest. Tidligere leder for Fagforum for Inn på Tunet i Troms, Ingvild Sekse, ser også andre fordeler med hest i næring og hestefaglig utdanning. - Det å jobbe med hest kan også egne seg for mennesker som ikke så lett ville få innpass i arbeidslivet. Har politikerne tenkt på det? spør hun.
Ingvild Sekse er Inn på tunet-tilbyder i Bardu og tidligere leder for Fagforum for Inn på tunet Troms. Hun ser også andre fordeler med hest i næring og hestefaglig utdanning. - Det å jobbe med hest kan også egne seg for mennesker som ikke så lett ville få innpass i arbeidslivet. Har politikerne tenkt på det? spør hun.
Som representant for hestenæringa synes hun det er uforståelig at «hestelinja» vurderes nedlagt. Den er nylig etablert og har lærerkrefter med solid hestefaglig kompetanse. Hestenæringen er i vekst og ser frem til å ha tilgang på arbeidssøkere med hestefaglig kompetanse. Dette er et tap for næringen vår, avslutter en skuffet IPT-tilbyder.
Foto: Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest har opprettet Facebookgruppen "Nei til nedleggelse av hestelinja på Senja VGS og NSNL" for å samle støtte og skape oppmerksomhet rundt saken. Lenke til gruppen finner du nederst i saken.
Vil kjempe mot nedleggelse
For å forsøke å snu avgjørelsen om nedleggelsen i siste time, har Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest tatt flere initiativer. De har opprettet Facebookgruppen "Nei til nedleggelse av hestelinja på Senja VGS og NSNL" for å samle støtte og skape oppmerksomhet rundt saken. I tillegg har de sendt epost til alle involverte politikere og bedt om å ikke støtte innstilling til vedtak når saken skal behandles i Fylkesrådet torsdag. Senteret har også laget en film der de har intervjuet elever, en lærling og faglærer ved Senja Videregående skole for å vise viktigheten av "hestelinja" og dens betydning for både elever og bevaringsarbeidet.
Lenke til Facebookgruppen “Nei til nedleggelse av hestelinja på Senja VGS og NSNL”