AJAX OG OLSTAD BLESEN
Først ut er de to voksne vallakene Olstad Blesen og Ajax. Blesen er født i 2002, og er etter Dalablesen og under Furuberit. Til daglig bor Blesen i en stor paddock sammen med tre gode venninner, rideskolehestene Alina, Sunita og Lava.
Ajax (til venstre) og Blesen (til høyre) er gode venner, som tidligere har gått i både 4-spann og 6-spann.
GARMOS VILJAR
Foto: Mosling Fotografi.
I november 2021 kjøpte vi en herlig rød vallak ved navn Garmos Viljar. Han er født i 2015, og er etter Smedsmo Mynt og under Garmos Katharina. Viljar har startet opp til LA i dressur. Under dølahestmesterskapet i 2022 fikk han og vår daværende lærling i hestefaget Sønnøy Svarthaug en fin 2.plass i i grenmesterskapet for ungdom/junior. Viljar er populær i rideskolen vår og går også noe i dressurundervisningen på ridelærerutdanningen. Han er også en fin kjørehest.
MERINGA TOR OG MERINGA SOKKEN
I 2021 kjøpte vi de tre åringshingstene Elstad Aksar, Meringa Tor og Meringa Sokken. Aksar ble innridd og innkjørt hos oss, og som treåring solgt til Alna Ridesenter.
Meringa Tor er etter Elstad Rusken og under Meringa Randi. Vinteren 2023 ble han ridd inn av studentene på trinn 2 i vårt unghestprogram og denne vinteren har han deltatt i remonteprogrammet med ridelærerstudentene våre på trinn 3.
Meringa Sokken er halvbroren til Tor, etter Elstad Rusken og under Meringa Lene. Simon har fokusert på innkjøring og videre kjøreutdanning av Sokken, som de begge har trives godt med. Innkjøring av Sokken begynte høsten 2021 og han ble ridd inn høsten 2023. Både Sokken og Tor har gått i årets remonteprogram og har blitt utdannet videre som ridehester av ridelærerstudentene på trinn 3.
Tor (brun vallak til venstre) og Sokken (svart vallak til høyre) bor på utegang. De går i en liten flokk sammen med “onkel” Ajax, og to andre unghester, Lunalill og Evander.
Sommeren 2020 var vi så heldige at vi fikk føllavtale på to fine hopper, henholdsvis Lilill (e. Stallheimblæsen) og Tangen Svarta (e. Moklompen). Hoppene ble sluppet med hver sin hingst i Sikkilsdalen, Tangen Svarta ble bedekket med Sellands Even, og Lilill med Spjotums Lunar. Resultatet av fjellflørtene ble to flotte avkom. Lilill fikk et fint brunt hoppeføll som fikk navnet Starums Lunalill, og Tangen Svarta fikk en flott rød hingst med hvitt bless, som bærer navnet Starums Evander. Evander har nå blitt vallak. Simon har begynt innkjøring med både Evander og Lunalill, og får ofte hjelp av lærlingene våre. Begge hestene har foreløpig blitt tømmekjørt og gått med drag og Evander har vært i vogn for første gang. Lunalill er med i årets unghestprogram og er i full gang med innridning av studentene på trinn 2.
Evander (til høyre) er en kul kar som tar de fleste utfordringer på strak hov. På bildet over er han og Simon ute og tømmekjører med lave drag og dekk. Ingen problem! Lunalill bor på utegangen sammen med gutta og “onkel” Ajax og trives godt med det.
STARUMS STENSNIPPEN
Sommeren 2022 fikk vi enda en føllavtale, på den fine avlshoppa Granlill (e. Mostjernar) som ble sluppet i Sikkilsdalen med Stensliguten. Resultatet ble et fint hingsteføll, som ble født på Norsk Hestesenter 24. juni 2023 - samme dag som slippene i Sikkilsdalen gikk av stabelen for sommeren! Hingsten har fått navnet Starums Stensnippen, på grunn av den fine snippen han har på mulen sin. Etter å ha tilbrakt livets første uke ute på sommerbeitet på Starum gikk ferden til Sikkilsdalen og følget til Randvar for resten av sommeren. Der hadde han hele seks jevnaldrede lekekamerater, og fikk en fin start på livet som en del av en stor hesteflokk med enorme områder å bevege seg på.
Mor og sønn har vært hos Granlill's eier på Kvam i høst, men nå har endelig Stensnippen kommet hjem til Starum. Det er vi veldig glad for. På Norsk Hestesenter går han bare under navnet Sten. Han er en hyggelig liten kar, men har ikke vært håndtert mye før han kom til oss. Han viser seg dog som en selvstendig type som klarer seg bra i de fleste situasjoner. Han bor på boks om natten og går i paddock ute sammen med Elstad Rusken.
Her er Stensnippen ute for første gang i fjor sommer, og ganske interessert i fotografen, mens mor Granlill koste seg med grønt gress.
SPJOTUMS EMIL
I slutten av november 2023 utvidet vi unghestflokken vår og kjøpte enda en ung og lovende dølahest. Spjotums Emil er en stor, huskbrun vallak etter Morkabron og under Spjotums Ronja. Han er født i 2021 og bor på utegang sammen med en annen 3-åring og to voksne hester. De har fri tilgang på grovfôr og stor plass å boltre seg på. Han elsker kos og oppmerksomhet, og er en stødig herre som ikke lar seg vippe av pinnen for noe særlig. Han er igang med forberedelsene til innkjøring, og har vært med som håndhest på noen sledeturer gjennom vinteren og har blitt tilvendt sele og hodelag. Stallansvarlig Julie Myrsveen og lærlingene våre har hatt ansvar for seletilvenning, og har avansert med å dra bråkende plastkanner bak og rundt Emil, som ikke har vist noen reaksjon og tatt alt på strak hov. Han er en fornuftig hest som føyer seg inn i rekkene med dølahester som har et kaldt hode og et varmt hjerte.
ELSTAD RUSKEN
Elstad Rusken er enda en nykomling hos oss. Rusken er en stor, huskbrun vallak født i 2014. Han er etter Spjotums Rusken og under Ørnesstjerna. I første omgang er hovedfokuset med Rusken kjøring, men det varieres med ridning innimellom. På sikt er planen at han skal inn i utdanningsløpet for studentene i kjøring, samt fylle den viktige rollen som en trygg og stødig hest i ridefysioterapien, men han skal få finne seg til rette først og vi vil bli enda bedre kjent med han. Rusken har en fortid som kåret avlshingst og er far til to av unghestene våre, Tor og Sokken.
Stallansvarlig Julie Myrsveen har vært med på et kjørekurs med Rusken allerede og beskriver han som utrolig snill, arbeidsvillig og et godt tilskudd til dølahestflokken. Rusken har tatt rollen som onkel for åringen Stensnippen med glans, og vi ser fram til å bli bedre kjent med denne vakre hesten.
I denne reel'en fra vår Instagram-konto kan du se Ajax og Olstad Blesen under parkjøring tidligere i år:
I tillegg til våre 10 egne dølahester har en av våre ansatte sine to private dølahester oppstallet på Norsk Hestesenter. Disse har steppet inn både i dressur på ridelærerutdanningen og i rideskolen i perioder, og kjørt kanefart med besøkende.
Vi er stolte av dølahestene våre og benytter de mulighetene vi kan til å vise dem fram.
Dølahestens slagord: Kaldt hode, varmt hjerte.