Dølahesten Rassin (e. Randsvarten, u. Hansine) ble stilt ut på Stav den 21. september i år, vallaken er født i 2013 og er oppdrettet av Per og Gerd Østrått i Sandnes.
Det er et stykke fra Sandnes til Dombås, der Cecilie Lindsø bor, men det var slik det måtte bli. - Jeg hadde øye for Rassin allerede som toåring, forteller Cecilie. - Jeg var i kontakt med selger og det var egentlig bestemt at han skulle jeg kjøpe. Men så dukket det opp noen personlige årsaker som satte en stopper for det. Et år senere fikk jeg melding av ei venninne om at Rassin lå ute for salg igjen. Etter et år med anger på att han ikke ble min så måtte jeg bare slå til. Slike hester vokser ikke på trær!
Cecilie kjøpte han da ferdig innkjørt som treåring, og begynte samme høst å ri han inn, først med god hjelp under innsitting fra Ragnhild Thoresen, deretter under instruksjon fra trener Ingrid Ølstad. - Etter første gang på ryggen visste jeg at han kom til å nå langt med sin ekstremt gode arbeidsmoral og letthet i kroppen, smiler Cecilie. - Han er en «once in a lifetime» dølahest/hest, og han er alltid der med sitt varme gode vesen. - Jeg ble gravid med tvillinger høsten 2016, og da måtte jeg se meg nødt til å ta en pause fra hesteryggen når jeg var i uke 22, siden jeg begynte å bli litt stor, ler Cecilie. - Men trene på andre måter gjorde vi, og Rassin var alltid i nærheten rundt magen med mulen for å passe på. Personligheten hans kan nesten ikke beskrives. Han har ett enormt hjerte som det ikke finnes noe vondt i, og han er min dyreste og beste psykolog.
Tre måneder etter fødselen var ekvipasjen på stevne, noe som i seg selv er svært imponerende, og siden den dagen har det gått i videreutdanning. Nå i vinter skal de jobbe masse med smidighet og styrketrening for å bli startklare for MB i løpet av neste år, om alt går etter planen.
Rassin er aktiv i sporten, og ekvipasjen har blitt grenmestere i dressur for dølahester to år på rad, og kom på 2. plass i Gudbrandsdalscupen 2019. Foto: Privat
Cecilie forteller at utgangspunktet for at hun valgte å stille ut Rassin, var at hun skulle nedover med åringshingsten på utstilling, og at det da ville være moro å melde på Rassin for å få ett avbrekk fra den daglige treningen. – Jeg hadde egentlig ingen forventninger da jeg hverken har stilt ut hest, eller har tatt kjøre eller rideprøve før.
Man kan vel trygt si at det var verdt turen til Stav. Rassin fikk 1. premie (og dermed hvit sløyfe) og ble stilt som 1 i kvalitet, i tillegg fikk han fantastiske full pott på rideprøven og 45,5 poeng på kjøreprøven – og med det dagens beste rideprøve og kjøreprøve. Og ikke nok med det, han ble også dagens hest, sammen med shetlandsponnien Ida fra Øya.
Ida fra Øya og Rassin delte tittelen Dagens hest på Stav, noe de så ut til å gjøre med glede. Foto: Runa Bjone
- Når vi skulle få bedømmelsen var jeg egentlig mer nervøs når det gjaldt åringshingsten, som jeg ønsket skulle få sløyfe. Men det ble overraskelse på overraskelse når de ropte opp karakterene på Rassin. Tårene presset på og det ble satt i sving ekstremt sterke følelser, smiler Cecilie. - Etter all den treningen vi har lagt ned, oppturer og nedturer vi har hatt sammen, og nedturer jeg har hatt og han som alltid har vært den som bare er der hele tiden. Ja, det ble bare en stor klump med følelser! Den hvite sløyfa skal vi ramme inn sammen med karakterene, avslutter den stolte hesteeieren fra Dombås.
Åringshingsten til Cecilie, Østråtts Hugin (e. Elstad Blesen, u. Svinta) fikk forøvrig sløyfe – så det var en særdeles fornøyd hesteeier som reiste hjem fra Stav denne dagen.
Husk at det er viktig at hester som ikke er tenkt brukt i avlen, også blir vist fram på utstilling. Det er viktig for hestens mor og far med tanke på den avlen som har foregått, og det er viktig for å kunne samle inn mest mulig avlsdata om individene i populasjonen. En utstilling har dessuten flere viktige funksjoner som er nyttig for både deg og hesten din, det kan du lese mer om i artikkelen «Hvorfor stille ut hesten?».