- Stiftelsen Hästforskning har gleden av å også i år bevilge søknader med stor bredde og potensial til å vesentlig forbedre hesters helse og velferd fra flere perspektiver. Årets prosjekter fokuserer på forebyggende tiltak, forbedret diagnostikk og resistenskartlegging, noe som vil gi viktige verktøy for en bærekraftig fremtidsutvikling innen hestevelferd, sier Lina Bengtsson, forskningssekretær i Stiftelsen Hästforskning.

Fem nye prosjekter innen fagfeltet veterinærmedisin, husdyrvitenskap og teknologi

Disse prosjektene tildeles støtte for første prosjektår. 

Tre svenske prosjekter:

  • Øyeløse hester – Maskininnlæring for å undersøke den gåtefulle genetikken bak mikroftalmi hos hest 
    Hovedsøker: Sofia Mikko, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
    Forskerne ønsker, gjennom DNA-analyse, å kartlegge genetiske årsaker til øyesykdommen Mikroftalmi hos hester (EqMi), hvor avkom av populære linjer er overrepresentert og man frykter at arvbarhet må forstås bedre for å forhindre at berørte avkom øker i fremtiden. Målet med forskningsprosjektet er å forbedre hesters helse og skape retningslinjer for avlsbeslutninger som forhindrer en økt forekomst av EqMi.
  • Det veterinæren ikke ser – implementering av videoovervåking for smerteovervåkning av hester 
    Hovedsøker: Johan Lundblad, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
    I dette prosjektet ønsker forskere, gjennom videoovervåking, å studere smerterelaterte atferder hos hester med ortopedisk smerte. De vil studere nyopererte hester på klinikk og målet er å komme et skritt nærmere en smerteovervåking av hesten som dekker også de tidspunktene klinikkpersonalet ikke kan være til stede selv. Målet er å øke forståelsen for smerteatferder og støtte vitenskapelig baserte overvåkingsverktøy.
  • Smertefull infeksjon i hornhinnesår hos svenske hester; forekommende bakterier, sopp, resistensmønstre og prognose for helbredelse 
    Hovedsøker: Lena Ström, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
    Forskerne har som mål å undersøke mikrober og resistensmønstre ved hornhinneinfeksjoner hos svenske hester, samt faktorer som påvirker helbredelse. På grunn av begrenset kunnskap om mikrober og deres resistensmønstre i Sverige brukes ofte bredspektret antibiotika unødvendig, noe som øker risikoen for resistens. Studien forventes å bidra til forbedret behandling og retningslinjer for antibiotikabruk ved hornhinnesår.

Samarbeidsprosjekt mellom Norge og Sverige:

  • Antibiotika i hesteavlen - et tveegget sverd som truer fremtidens hester? 
    Hovedsøkere: Johanna Lindahl, Statens veterinærmedisinske institutt (SVA) og Anne Margrete Urdahl Norsk Veterinærinstituttet)
    I dette prosjektet ønsker forskerne å kartlegge antimikrobiell resistens (AMR). Antibiotika tilsettes rutinemessig i spermadoser, noe som risikerer resistensutvikling. Prosjektet vil blant annet studere forekomsten av resistente bakterier ved livmorbetennelse. Målet med prosjektet er å forbedre rutinene for antibiotikabruk, biosikkerhet og hestevelferd samt motvirke resistensspredning i hestepopulasjonen.

Det siste prosjektet som fikk støtte innenfor fagfeltet veterinærmedisin, husdyrvitenskap og teknologi er et helnorsk prosjekt:

  • Velferd og adferd hos unge konkurransehester som holdes i ulike sommerbeite-systemer 
    Hovedsøker: Morten Tofastrud, Universitetet i Innlandet (INN)
    Prosjektet skal undersøke velferd og adferd hos unge konkurransehester som holdes i ulike sommerbeitesystemer: fjellbeite, inngjerdet beite og stall med tilhørende luftegård. 
    60 norske og svenske kaldblodstravhingster overvåkes med GPS, akselerometre og videoanalyse for å sammenligne blant annet bevegelse, stressnivåer og vekst. Resultatene forventes å kunne bidra med verdifull informasjon om ulike oppstallingssystemers betydning for hestens velferd og utvikling, noe som er et sentralt spørsmål i hestevelferdsdiskusjonen relatert til hesteholdets betydning de 23 timene den ikke trenes.

Ett nytt prosjekt innen samfunnsvitenskap og humaniora

Innen området samfunnsvitenskap og humaniora (SH) har et samarbeidsprosjekt mellom Norge og Sverige fått innvilget midler.

  • Gi hesten en stemme - Hestevelferd og eierbevissthet
    Hovedsøkere: Grete Jørgensen, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Karin Morgan, Ridskolan Strömsholm
    Prosjektet undersøker sammenhengen mellom eierkunnskap og hestevelferd, samt hvordan menneskets syn på hestens kognitive evne og læringsevne endres før og etter personen har lært hesten å bruke en symbolmetode for å kommunisere et valg.

- Årets bevilgede SH-prosjekt representerer også et svært aktuelt fagområde i en tid med diskusjoner rundt hestenæringens Social Licence to Operate (SLO), med spørsmål om hvordan rytters oppfatning av hestens kognitive evne kan påvirkes under læring av en preferansetest, og hvordan det kan påvirke hest-rytterkommunikasjonen. Det skal bli veldig spennende å følge prosjektet, sier Lina Bengtsson, forskningssekretær i Stiftelsen Hästforskning.

SØK I STIFTELSEN HÄSTFORSKNINGS PROSJEKTDATABASE

Videre støtte til 14 pågående prosjekter

I tillegg til de nye prosjektene gis det også videre støtte til 14 pågående prosjekter. Av pågående prosjekter er det sju svenske, og sju samarbeidsprosjekter mellom Norge og Sverige. Disse prosjektene får støtte:

Samarbeidsprosjekter mellom Norge og Sverige

Svenske prosjekter

  • Er migrerende rundormlarver en del av etiologien til luftveissymptomer og nedsatt ytelse hos unge travhester? Utvikling og anvendelse av en serodiagnostisk test for rundormdiagnose. Les mer om prosjektet
  • Ergonomi og arbeidsstillinger til ansatte ved rideskoler - en ny målemetode med smarte arbeidsklær Les mer om prosjektet
  • Bedre hov, bedre hest? Les mer om prosjektet
  • Travsporten fra et vitenskapelig perspektiv: kjørbarhet som konsept for å forstå sammenhenger mellom adferd, valg av utstyr, optimal ytelse og god hestevelferd. Les mer om prosjektet 
  • Trening og konkurranse av travhester i kaldt vær og dets effekt på luftveiene. Les mer om prosjektet
  • Optimalisert avl for sunne og høypresterende sportshester gjennom lineært beskrevne egenskaper Les mer om prosjektet
  • Working-life benefits of being a rider: Employers and riders on skills and traits developed in the equestrian environment Les mer om prosjektet

- Vi er glade for å se en trend mot flere innkommende søknader med norsk-svensk samarbeid til stiftelsen, til neste år håper vi også at flere helnorske prosjekter vil søke, sier forskningssekretær ved Stiftelsen Hästforskning, Lina Bengtsson.

For mer informasjon
Stiftelsen Hästforsknings hjemmeside

Lina Bengtsson, forskningssekretær
Telefon +46 70 309 84 54
Epost lina.bengtsson@lantbruksforskning.se