Mange er i disse dager ivrige etter å komme i gang med planlegging av utstillingssesongen. Utstillingene er en viktig del av avlsarbeidet, og Norsk Hestesenter tilstreber å kunne tilby en terminliste som gir en god geografisk spredning i vårt langstrakte land, slik at flest mulig får tilbud om utstilling i sitt område.
Arbeidet med årets terminliste har vært utfordrende, men nå er den endelig klar!
Jobber du allerede som ridelærer, men mangler formell utdanning? Ønsker du å styrke din kompetanse og oppnå internasjonal autorisasjon som ridelærer, ved siden av jobb? Trives du med å undervise og bidra til at barn og voksne utvikler seg som ryttere i samspill med hesten? Nå tilbyr Norsk Hestesenter Ridelærer trinn 2 som et fleksibelt, deltidsstudie!
Lyden av trekkspilltoner og felespill blander seg med lyden av hesteprust og klangen fra bjellene som danser i takt de jevne trampene fra hestehøver. Sola har for lengst senket seg bak de snøkledde åsene, og kulda strammer grepet rundt både kinn og fingre. På sledene flakker lyset fra faklene, og den varme gløden speiler seg i hestenes svette vinterpels. De nærmer seg kveldens endestasjon, hvor hestene, som trofast har trukket lasset i flere dager, skal få komme inn i en lun stall og få godt med mat, drikke og stell. Et bål tennes, og kalde kropper kan varmes med kaffe og gode historier.
Arbeidet som prosjektgruppen Hest i Trafikken gjorde i prosjektperioden 2019-2021, har nå gitt resultater. Nylig ble prosjektgruppen kontaktet av Arbeiderpartiets Stortingsgruppe, med Kjersti Leirtrøen i spissen, som kunne komme med en skikkelig gladmelding fra Regjeringen: Samferdselsdepartementet har sendt et oppdrag til Statens vegvesen om å følge opp rapporten fra 2022 om utfordringer med hest i trafikken, gjennom presiseringer i trafikkregler, skilting og kjøreopplæring!
I ti år har hestevirksomheter over hele landet hatt muligheten til å bruke Bransjestandard Hest, en del av kvalitetssystemet i landbruket (KSL), som et verktøy for å sikre kvalitet og trygghet i driften. KSL-standarden er ment som et hjelpemiddel for hestebedrifter, slik at flest mulig holder en høy faglig og etisk standard.
En ny svensk studie utført av forskere ved Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har avdekket at spolorm hos føll har utviklet økende resistens mot ormekurer, spesielt mot virkestoffet fenbendazol. Studien, som ble gjennomført på svenske stutterier, viser at parasitten på flere gårder har utviklet resistens – en utvikling som kan være livstruende for føll, da alvorlige infeksjoner kan føre til veksthemming og tarmforstyrrelser.
Norsk Hestesenter, Norges Rytterforbund og Det Norske Travselskap var blant de 38 organisasjonene som deltok da Stortingets Næringskomite inviterte til høring om den nye dyrevelferdsmeldingen 4. februar 2025. Hesteorganisasjonene ga tydelige innspill om hvordan hestevelferden i Norge bør styrkes.
Lurer du på hvordan det er å studere på Starum? Da vil vi invitere deg til å tilbringe en dag med ridelærerstudentene for å gi deg et innblikk i studiet, og muligheten til å stille spørsmål om alt fra opptak til studieløp.
Ønsker du å presentere bedriften din for studentene på ridelærerutdanningen? Norsk Hestesenter inviterer rideskolenæringen til å møte ridelærerstudentene onsdag 12. februar 2025.
Vil du bli en bedre rytter for hesten din? Ønsker du å bli mer bevisst på hvordan din sits innvirker på hesten? Lære teorien og teknikken bak øvelsene? En god sits er avgjørende for et harmonisk samspill mellom rytter og hest, og vi fortsetter satsningen på våre populære sitskurs hvor ridesimulatoren er del del av undervisningen.
Rytter i balanse → milde hjelpere → holdbare og fornøyde hester. En god sits er god hestevelferd!