Lars Roepstorff, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), vant prisen «Årets Hästforskningsprojekt 2017» for sin forskning om baneunderlag. Flere studier ledet fram til nye metoder for å kunne måle banens egenskaper på en objektiv måte, som igjen bidrar til å minske ortopediske skader hos hest. Lars brukte reisestipendet til å reise til USA, der han besøkte flere ulike plasser. Reisen startet på Las Vegas National Horse Show.

- I Las Vegas ble jeg tatt godt imot av Robert Ridland og hans kone, som er hovedarrangør, og Allen Rheinheimer som blant annet skal være ansvarlig for baneunderlaget på den kommende verdenscupfinalen i Las Vegas i april 2020. Vi diskuterte muligheter og konsekvenser av å kunne måle underlagets egenskaper med de metodene som forskerteamet vårt har utviklet, og det var stor interesse for dette, forteller Lars.

Neste stopp ble Lexington, Kentucky, der han besøkte professor Mick Petersons laboratorium; Racing Surfaces Testing Laboratory. De har lenge samarbeidet om forskningen, men dette var første gang Lars fikk se laboratoriet.

Lars forteller at siste stopp ble New York og travbanen Yonkers. - På Yonkers fikk jeg muligheten til å treffe Scott Palmer, som er Equine Medical Director i New York State Gaming Commission med ansvar for sju baner i staten. Vi hadde mange givende og interessante diskusjoner om hestevelferd, først og fremst i travsporten, men også innenfor galoppen.

Prisen «Årets Hästforskningsprojekt 2018» gikk til Siv Hanche Olsen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Karin Hultin Jäderlund (NMBU) og Gittan Gröndahl, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) for deres forskningsprosjekt "Patomorfologi og immunbiologi ved Acquired Equine Polyneuropathy (AEP); en nøkkel til etiologin?" AEP er en meget alvorlig sykdom hos hest, som bare ses hos hester i Norden. Forskerne har blant annet funnet forandringer i nervenes isolasjonslag som ikke er beskrevet i noen annen sykdom hos hverken dyr eller mennesker.

Siv Hanche Olsen brukte sin del av reisestipendiet til å reise til Island, der de for første gang i mai 2019 fikk syke hester med symptomer som ligner de som opptrer ved AEP. Flere enn tretti hester ble syke, og elleve hester måtte avlives. Siv forklarer at det var utfordrende å undersøke de syke hestene: - De fleste hestene var ikke temt, noe som gjorde det vanskelig å utføre en systematisk nevrologisk undersøkelse, men vi kunne delvis undersøke et par unghingster som viste symptomer sammenfallende med AEP.

Fortsatt har man ikke kunnet stille noen sikker AEP-diagnose på hestene på Island, men Siv forteller at muligheten til å være der er veldig viktig for den pågående forskningen om sykdommen.

Karin Hultin Jäderlund og Gittan Gröndahl reiste til Wien for å diskutere det pågående og framtidige norsk-svenske samarbeidsprosjektet innen hesterelatert forskning, med særskilt fokus på AEP. - I sammenheng med møtet gjorde vi et studiebesøk på den Spanske Rideskolen i Wien, der vi først var publikum på en ordinær forestilling, deretter fikk vi presentert virksomheten og hesteholdet der av en østerisk veterinærstudent.

FAKTA

Forutenom "Årets Hästforskningsprojekt" deles det også hvert år ut prisen "Årets Hedersomnämnande". Nedenfor finner du vinnerene i begge kategorier.

Årets Hästforskningsprojekt

2017 - Lars Roepstorff, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) – For sin samlede forskning om baneunderlag
2018 - Siv Hanche Olsen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Karin Hultin Jäderlund (NMBU) og Gittan Gröndahl, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) – Patomorfologi och immunbiologi vid Acquired Equine Polyneuropathy (AEP)
2019 - Johan Bröjer, Katarina Nostell og Sanna Truelsen Lindåse (SLU) – Insulinkänslighet och insulinsignalering efter viktminskning hos hästar med ekvint metalbolt syndrom (EMS)

Årets Hedersomnämnande

2017 - Ann Kern Godal postumt (NMBU) – Innflytelse fra hesteassistert terapi (HAT) på avhengighetsbehandling og dens effekter
2018 - Sofie Viksten (SLU) – Ökad hästvälfärd genom utvärdering och återkoppling
2019 - Jenny Yngvesson (SLU) – Inhysningens betydelse för hästvälfärd, arbete, säkerhet och pedagogik på svenska ridskolor (forskningen genomfördes tillsammans med Stefan Pinzke, Juan Carlos Rey Torres, Jasmine Lindholm, Annika Pättiniemi, Petra Andersson och Hanna Sassner)

Denne artikkelen er hentet fra www.hastforskning.se.